Zawiń ogonki bananów folią. Po kilku dniach zobaczysz niesamowite efekty

Kamil Surowiec
Fan sportu, redaktor wielu działów mPress.pl. Dziennikarstwo i research to moja pasja. Pytania i sugestie? Napisz do mnie: kamil.surowiec@mpress.pl

Banany są dziś w Polsce jednym z najchętniej spożywanych owoców. W PRL-u był to egzotyczny rarytas, dziś możemy kupić go na każdym rogu. Owoce te mają jednak to do siebie, że nie mogą leżeć zbyt długo w warunkach domowych. Mamy świetny sposób na „długowieczność” bananów. I to nie jeden!

Zapewne każdy, kto zajmuje się zaopatrywaniem domowych zapasów musiał z bólem serca wyrzucić cały koszyk owoców, gdy te przejrzały lub dobrały się do nich muszki owocówki.

Są jednak sposoby na to, by zdecydowanie przedłużyć przydatność do spożycia różnych owoców. Dziś pod lupę bierzemy banany.

Co zrobić, żeby banany tak szybko się nie psuły? Przede wszystkim:

  • Trzymać je z dala od innych owoców. Banany wytwarzają etylen
  • Etylen przyspiesza dojrzewanie, zatem gdy położymy banany obok na przykład jabłek, te szybko przejrzeją i zaczną gnić
  • Owinąć szczelnie folią spożywczą ogonki kiści bananów
  • Można to robić zarówno z zielonymi, jak i bardziej dojrzałymi bananami

Banany dojrzałe, z brązowymi plamami, schowaj do lodówki. Ich skórka szybko zbrązowieje, ale owoce będą jasne – i słodsze, niż gdyby były przechowywane w temperaturze pokojowej.

Powyższe wskazówki pozwolą zachować zdatność bananów do spożycia nawet przez kilkanaście dni. W takim czasie bez wątpienia w domu znajdzie się ktoś, kto połakomi się na ten przepyszny owoc.

Spożycie bananów w Polsce

Dane na temat spożycia bananów w Polsce robią wrażenie. Nie są publikowane rokrocznie, natomiast w marcu 2018 roku serwis sadyogrody.pl podał, że „Spożycie bananów w Polsce rośnie szybciej niż konsumpcja owoców ogółem„.

Niech o wzroście popularności tego owocu w naszym kraju świadczą także dane Eurostatu. Polska w 2016 r. sprowadziła prawie 370 tys. ton bananów – wynika z danych Eurostatu. W ciągu czterech lat import wzrósł o 66 proc. Ekspert rynków rolnych Anna Kitala zaznaczyła, że średnio w 2016 r. zjedliśmy 6,8 kg bananów na osobę.

CZYTAJ TAKŻE: 

Jaś Kapela ma apel do producenta piwa Tyskie. Powinni przestać sponsorować Kanał Sportowy

Żabka szuka kasjerów. Zarobki są wręcz szokujące

Najnowsze informacje