Cała prawda o barszczu czerwonym w proszku. Przeczytaj, zanim weźmiesz go do ust

Ola Niziołek
Dziennikarka działu Show-biznes w mPress.pl. Interesuję się również tematyką społeczną.

Barszcz czerwony w proszku smakuje tak samo, a – zdaniem niektórych – nawet lepiej, niż przyrządzony w tradycyjny sposób. Warto jednak wiedzieć, jaki ma skład, zanim po raz kolejny się go napijemy czy użyjemy do przygotowania wigilijnej kolacji. 

Sproszkowana baza do barszczu czerwonego jest używana coraz częściej. To prosty sposób, by pozyskać zupę w błyskawicznym tempie. Wystarczy zalać proszek gorącą wodą i zamieszać. Przyznać trzeba, że jego smak jest przyjemny. Co jednak zawiera produkt? 

Barszcz czerwony w proszku – skład

Czerwony barszcz w proszku, np. firmy Winiary, nie jest – oględnie mówiąc – naturalnym produktem. W składzie znajdziemy m.in. cukier, koncentrat z soku z buraka (nieco ponad 23 proc.) oraz sól. Ponadto barszcz czerwony w proszku zawiera wzmacniacz smaku w postaci ekstraktu drożdży. To jednak nie koniec „ciekawych” dodatków. 

Play odcina się od Barbary Kurdej-Szatan. Bolesne skutki wpisu o Straży Granicznej

Producent musiał przyznać się również do dodawania do barszczu czerwonego w proszku oleju słonecznikowego i szeregu aromatów. Co do tych ostatnich nie podano szczegółowych danych. Chodzi jednak przede wszystkim o sztuczne wzmocnienie smaku produktu oraz jak najwierniejsze oddanie smaku tradycyjnie przyrządzanej potrawy. 

Nie zaleca się spożywania barszczu czerwonego w proszku w dużych ilościach. Przede wszystkim ze względu na sporą zawartość wspomnianego wyżej cukru. Może on powodować nadwagę oraz inicjować rozwój szeregu chorób – na cele z cukrzycą. 

Gessler dodała przerażające zdjęcie. "Tak teraz wyglądam"

Całościowy skład barszczu czerwonego w proszku oraz alergeny

W serwisie CzytamyEtykiety.pl znajdujemy całościowy skład barszczu czerwonego w proszku Winiary. Oto on:

  • cukier
  • sól
  • ekstrakt drożdży
  • kwas kwas cytrynowy
  • olej słonecznikowy
  • aromaty
  • suszona cebula
  • pieprz czarny
  • koncentrat soku z buraka 23.2%

W produkcie nie brak również alergenów. Główne, które mogą znaleźć się w barszczu czerwonym w proszku Winiary to: 

  • mleko
  • jaja
  • gluten
  • soja
  • gorczyca
  • seler

Miłośnicy kuchni polskiej uważają używanie zupek w proszku do „podrasowania” potrawy za kulinarny kryminał. Nie jest to produkt zdrowy, a ponadto zawiera szereg substancji chemicznych. Zaleca się spożywanie barszczu czerwonego przygotowanego według tradycyjnej receptury, przy użyciu głównie buraków. 

Jedzenie mPress

Policja przedstawiła raport z ostatniej doby. „Interweniowaliśmy 21491 razy”

Polska policja przedstawiła raport z ostatniej doby. Na terenie całego kraju zanotowano aż 21,5 tys. interwencji. Ponadto poznaliśmy dane dotyczące liczby wypadków drogowych i ofiar...