Źle robisz kotlety schabowe. Makłowicz wskazał błąd popełniany przez wszystkich Polaków

Kotlety schabowe potrafi zrobić każda mama i babcia. Właściwie potrawę tę przygotuje nawet średnio rozgarnięty facet. W teorii. Bo – jak twierdzi Robert Makłowicz – Polacy wcale nie przyrządzają tego dania w sposób zgodny ze sztuką. 

Robert Makłowicz to absolutny autorytet kulinarny dla sporego grona rodaków. W dodatku, po swoim wkroczeniu na platformę YouTube, stał się postacią kultową dla ludzi młodych. Przede wszystkim postacią mocno „memiczną”. 

Cios dla sympatyków ojca Rydzyka: To prawdopodobnie koniec

Czy miał fanów? Trudno powiedzieć. Raczej ludzi, którzy naprawdę mocno starali się wierzyć w jego żarliwy katolicyzm. Ojciec Tadeusz Rydzyk na przestrzeni ponad trzech...

Wyciekły wewnętrzne sondaże PiS-u! Onet: to zmienia wszystko

Z siedziby PiS przy Nowogrodzkiej znów są "wycieki". Jarosław Kaczyński bez wątpienia nie jest tym faktem zachwycony. Tym bardziej, że do zakulisowych działań jego...

Polacy w pośpiechu pobierają swoje pieniądze. Będą kolejki do bankomatów?

Coraz szersze rzesze klientów polskich banków decydują, by jednak gromadzić swoje oszczędności w gotówce. Polacy niemal masowo zaczynają wybierać pieniądze z bankomatów, a także...

Wciąż jednak pozostaje krytykiem kulinarnym, z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem. Jego kulinarne podróże, przez lata emitowane na antenie TVP, do dziś biją rekordy oglądalności w tej gałęzi warstwy rozrywkowej. 

Robert Makłowicz: kotlety schabowe? Polacy robią to źle

Zapytany przez jednego z fanów o swoją opinię na temat kuchni polskiej, Robert Makłowicz nawiązał do flagowej potrawy w naszym narodowym menu. A nią bez wątpienia jest kotlet schabowy. Wszyscy znamy i wszyscy (poza wegetarianami i weganami) kochamy tę potrawę, która większości z nas kojarzy się z domowymi obiadami z dodatkiem mizerii. 

A Makłowicz? Otóż dla niego kotlety schabowe to nic innego, jak imitacja sznycla po wiedeńsku. Dania podobnego do naszego „narodowego” schabowego, acz cieszącego się znacznie większą sławą i uznaniem międzynarodowym.

Kotlety schabowe to jest sznycel po wiedeńsku dla ubogich. […] My, zamiast używać cielęciny, tak jak w oryginalnym daniu, swoją wersję przyrządzamy z wieprzowiny – powiedział Robert Makłowicz.

Krytyk kulinarny zauważył ponadto, że taki stan rzeczy może wynikać z niedoborów mięsa w PRL-u. Jak przyznał, słyszał o przypadkach, gdy zamiast schabu, do przygotowania kotletów schabowych ludzie używali karkówki wieprzowej. Jak nietrudno sobie wyobrazić, taki zapanierowany, żylasty kawałek mięsa bywał trudny do zjedzenia. 

Kontrowersyjne opinie Makłowicza

Robert Makłowicz zachwyca się głównie kuchnią bałkańską. Uwielbia także owoce morza. Nie może zatem dziwić, że kuchnia polska nie jest na 1. miejscu na liście jego ulubionych.

Powinien jednak pamiętać, że narodowe zwyczaje kulinarne bez przerwy się kształtują. Czy nie mamy zatem prawa – jako Polacy – przygotowywać kotleta schabowego, polskiego kotleta schabowego z wieprzowego mięsa, zamiast podkradać Austriakom ich wiedeńskiego sznycla? Bardziej patriotyczne podejście do sprawy zdaje się mieć Magda Gessler

Najnowsze artykuły