Strona głównaZdrowie i urodaUważaj na ten produkt z Biedronki. Jest bardzo niebezpieczny, a Polacy kupują...

Uważaj na ten produkt z Biedronki. Jest bardzo niebezpieczny, a Polacy kupują go masowo

Lubimy ostrzegać. Zwłaszcza, jeśli dane zjawisko czy produkt zagraża waszemu życiu lub zdrowiu. Robimy to nawet, gdy nieprzyjemności mogą spotkać nas ze strony takiego molocha handlu detalicznego jak Biedronka. Weźmy pod lupę gotowe mięso na kebab z Biedronki, które już dłuższy czas temu pojawiło się w ofercie tej sieci. Jego regularne spożywanie może przynieść naprawdę opłakane skutki. Gdy poznacie skład – raczej już tego kebabu nie kupicie. Nie tylko ze względów zdrowotnych. Jest w nim bowiem coś, czym producent się nie chwali, a co dla wielu może być najzwyczajniej odpychające.

Przez lata w polskiej gastronomii królowała pizza. Lokale podające ten włoski specjał od początku lat 90. do dziś wciąż masowo powstają w całym kraju. Nawet najmniejsze miasteczka, a nawet wsie, mają u siebie pizzerię. Najczęściej zresztą więcej, niż jedną.

Obecnie podobne zjawisko dotyczy kebabu. Kojarzona z Turcją (bo tam powstała, w pierwotnej wersji jako szaszłyk) potrawa podbiła serca Polaków. Na przestrzeni mniej-więcej 10-13 ostatnich lat kebab w Polsce niemalże „dogonił” pizzę pod względem popularności. Trend ten wyczuli nie tylko restauratorzy, którzy coraz chętniej serwują cięte mięso, najczęściej owinięte w lawasz lub tortillę. Również dyskonty, w tym przypadku Biedronka, dostrzegli w sprzedawaniu dyskusyjnej jakości mięsa niezły biznes.

Od jakiegoś czasu w sklepach spod znaku sympatycznego owada można znaleźć mięso, które – jak deklaruje producent – jest mieszanką wołowiny i drobiu. Niestety, poza mięsem, kebab z Biedronki to… istna bomba chemiczna. Zresztą nie tylko chemiczna. Znajdziemy tam również „ciekawostki” pochodzenia naturalnego. Z tym, że bynajmniej nie są to dodatki zdrowe dla człowieka.

CZYTAJ DALEJ POD REKLAMĄ

Kebab z Biedronki: czy jest zdrowy? Skład ciętego mięsa nie zachęca

Mięso, czy też – umówmy się na określenie: produkt – zawiera nie tylko masę chemii. Jak chociażby: difosforan trisodowy, trifosforan pentapotasowy, malkodekstryna czy wiele innych mniej lub bardziej ciekawych utrwalaczy rodem z laboratorium. Producent postanowił „uatrakcyjnić” produkt czymś jeszcze. Co takiego sprawia, że kebab z Biedronki jest nie tylko niezdrowy, ale i mało apetyczny?

Kebab z Biedronki
Kebab z Biedronki

Otóż… łój wołowy. Jest to tłuszcz zwierzęcy pozyskiwany głównie z tkanki tłuszczowej bydła. Jego zastosowanie jako dodatek do gotowych dań budzi pewne kontrowersje, głównie ze względu na jego profil tłuszczowy i potencjalne skutki zdrowotne. Oto kilka kluczowych aspektów, które należy wziąć pod uwagę:

Wady łoju wołowego:

  1. Wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych: Łój wołowy jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, które są związane z podwyższonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Nadmierne spożycie nasyconych tłuszczów może prowadzić do zwiększenia poziomu LDL („złego”) cholesterolu we krwi.
  2. Cholesterol: Łój wołowy zawiera cholesterol, który w nadmiarze może przyczyniać się do problemów z układem krążenia.
  3. Kaloryczność: Jako skoncentrowane źródło kalorii, łój wołowy może przyczyniać się do nadwagi i otyłości, jeśli jest spożywany w nadmiarze.

Zalety? Możemy się nim bardziej najeść (oczywiście w połączeniu z daniem głównym). Ponadto może być „przydatny” w diecie osób potrzebujących większej ilości kalorii. Wspomaga również – rzekomo – stabilność termiczną. I to by było na tyle.

Podsumowując: łój wołowy zgodnie z polskim prawem może być stosowany jako dodatek do gotowych dań, ale jego spożycie powinno być umiarkowane i przemyślane, z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb zdrowotnych oraz ogólnego bilansu diety. Ten średnio apetyczny dodatek – jak wspomnieliśmy wyżej – na domiar złego sprzyja otyłości. Dlaczego zatem Biedronka nie zadbała, by – w czasach, gdy tak wiele osób walczy z nadwagą – zastąpić łój innym, bardziej zdrowym składnikiem? Cóż, przyczyn takiej decyzji sieci możemy się tylko domyślać. Zaznaczmy, że kebab ten powstaje właśnie na zlecenie spółki Jeronimo Martins – właściciela Biedronki.

Dagmara Kaźmierska w fatalnej sytuacji. Fani współczują i nie mogą uwierzyć

Wakacje w Paryżu, inne egzotyczne wyjazdy, brylowanie w mediach, status "królowej życia". Wszystko to już echa przeszłości. Dziś...

Dramat Roberta Lewandowskiego. Pierwszy raz go to spotkało

Problemy osobiste Roberta i Anny Lewandowskich napiętrzyły się do granic możliwości. Piłkarz najprawdopodobniej - nawet jeszcze kilka dni...

Robert Lewandowski przed Euro 2024: Medal? Trzeba być realistą

Już tylko niespełna dwa tygodnie dzielą nas od pierwszego meczu na Euro 2024 w Niemczech. Reprezentacja Polski w...

Upokarzające zdjęcie Anny Lewandowskiej krąży po sieci. Co na to „Lewy”?

Temat Anny Lewandowskiej i jej lekcji tańca w objęciach przystojnych instruktorów dość mocnym echem odbił się w plotkarskich...

Ostatnie newsy