Ceny w Polsce wreszcie spadają. Co więcej, jeśli wierzyć ekspertom ekonomicznym, w najbliższych miesiącach ma być jeszcze lepiej. Dobre wiadomości przekazał „Dziennik Gazeta Prawna”.
Drożyzna to postępujące zjawisko, z którym Polacy zmagają się już od kilku lat. Wysoka inflacja, pandemia i wybuch konfliktu za wschodnią granicą to nadzwyczajne sytuacje, które stymulowały wzrost cen.
Wygląda jednak na to, że idzie ku lepszemu. Przedstawiciel Polskiej Federacji Producentów Żywności sprecyzował, które produkty już odczuwalnie staniały, a także jakiego rodzaju obniżek możemy spodziewać się w drugim półroczu 2023.
Spadek cen żywności. Ma być tylko lepiej
Andrzej Gantner, dyrektor PFPŻ powiedział „Dziennikowi Gazecie Prawnej”, że już od maja zauważalne są niższe ceny między innymi:
- Cukru,
- Mąki,
- Warzyw,
- Owoców
Czytamy również, że zdaniem producentów i handlowców trend spadkowy w kolejnych miesiącach będzie obejmował coraz szerszy asortyment. Podkreślają jednak, że ceny będą niższe od obecnych, ale wciąż wyższe niż przed rokiem. Ale kiedy nastąpi upragniona kulminacja?
– Obniżek należy oczekiwać w drugiej połowie roku. Sięgną nawet kilku procent – przewiduje Andrzej Gantner. Takie wieści bez wątpienia usatysfakcjonują zdecydowaną większość Polaków. Szybki i nienotowany jeszcze w III RP wzrost cen odczuli w ostatnim czasie wszyscy. Najwyraźniej jednak fatalny trend się odwraca.